Hjalmar Lundström

En konstnär i Linderöd

Hjalmar Lundström föddes 1879 i Villie, utanför Skurup. Han studerade i Stockholm och på Skånska Målarskolan i Malmö. Som konstnär hade Hjalmar en atelje vid Möllevångstorget i Malmö. Från slutet av 1940-talet fram till 1953 tillbringade han också mycket tid i Linderöd, framför allt sommartid. Han hyrde en lägenhet hos Anton Andersson som bodde på Karl Nils Väg 15. Hjalmar kallade sitt boende i Linderöd för Hotell Lundström, kanske för att han ofta hade besök av sina konstnärskollegor. W Lengertz, E Skans, E Koopmann, S Rydberg-Jönsson och G Jönsson är några av de som ofta besökte Hjalmar.

hl bostadfoto hl bodde i linderöd

 

Hjalmar målade mycket landskap och skånska byar med slättmotiv och flera av motiven är hämtade från Linderöd med omnejd. John Andersson (Anton Anderssons son) och hans hustru Inga beskriver honom som en trevlig och sympatisk man.

tavla hl grustaget Ylleröd

Hjalmar köpte sig en gravplats på kyrkogården i Linderöd och satte upp en gravsten flera år innan han dog. Han skötte själv om sin gravplats fram till sin död 1963. Graven finns till höger om kyrkan. Många år senare hittades flera ihoprullade målardukar uppe på vinden i huset som Hjalmar hyrt i Linderöd.

hl gravsten