Om Linderöd

Byn och dess omgivningar

Linderöd är ett samhälle med cirka 700 invånare som ligger uppe på Linderödsåsen tre mil söder om Kristianstad och fem mil norr om Lund vid väg E 22. Genom åren har befolkningsmängden varierat från hela 1020 personer 1950 till endast 692 1980.

Här finns skola med klasserna F-3, förskola och fritids. Vi har bygdegård, idrottsplats, sporthall och tennisbana (grus), I byn finns också en stor bygghandel och en välsorterad lanthandel. För den som vill övernatta finns både motell och campingplats. Det finns ett bibliotek i skolan som har öppet tisdagar 14.30-18.30.

Naturen runt byn är enastående vacker med skogar av ek, bok, björk och andra lövträd, bland annat lind, varifrån Linderöd fått sitt namn. Linde är pluralformen av lind och slutledet -röd kommer från det gamla ordet rödja, som betyder röja. Linderöd betyder alltså ungefär ”en röjning i lindeskogen”.

Bjära naturreservat är ett omväxlande landskap som domineras av bokskog med inslag av andra lövträd såsom lind, lönn och avenbok. Vid Bjära går lättvittrad och näringsrik diabas i dagen vilket givit upphov till en rik vegetation av t ex storrams, gulplister och skogsbingel. Norr om Bjära ligger en liten hagmark och en bäck rinner i den västra delen där det också finns flera vackra stengärdsgårdar.

Boarps hed är ett naturreservat ca 3 km väster om Linderöd. Ett exempel på den äldre typ av betesmark som de tidigare vanliga ljunghedarna representerade. Landskapet är småkulligt med ljung, enbuskar och betande kreatur. I augusti blommar ljungen och heden framstår i sin bästa färgprakt. Det är ett kulturlandskap med rötter enda sedan stenåldern.

20160608_190317

Kändisar från Linderöd

William Lengertz var författare, journalist och hembygdsforskare. Han föddes i Linderöd 5 juni 1891. Som författare skrev han bland annat under pseudonymen Jan Ås. Han drev antikvariat på olika håll i Skåne och instiftade även en fond som varje år delar ut Lengertz litteraturpris till en författare som skildrat Skåne och Lengertz konstpris till en konstnär som varit verksam i Skåne. William Lengertz dog 1962 i Malmö.

Royne Zetterman hade under många år hästgård i Linderöd. Royne har tävlat i hästhoppning på internationell nivå. Han har tagit flera SM-guld och 2002 tog han silvermedalj i VM tillsammans med Sveriges hopplandslag. Även hans söner Alexander och Daniel är framgångsrika inom hästsporten.

Amanda Fondell från Linderöd deltog i Idol 2011 och tog sig hela vägen till final i Globen i Stockholm där hon också vann. Hennes vinnarlåt ”All This Way” kom sedan etta på både den svenska singellistan och Digilistan. Amanda Fondell har även deltagit i Melodifestivalen 2013.

 

Amanda idol 2011