Fiber

 

C4 energi kommer att börja gräva fiber i Linderöd (inne i byn) med början april/maj.

 

En ny aktör vill gräva fiber i Linderöds samhälle. Det är IP-Only (http://skane.ip-only.se). De är intresserade att gräva i själva samhället. Önskar byarna runt om fiber kan IP-Only förmedla till byNet. Detta kräver dock att det bildas en ekonomisk fiberförening som sköts av medlemmarna.

 

Årsmötet beslutade att lägga ner föreningen. Inriktningen är dock att ”intressegruppen” som tog initiativ till föreningen ska fortsätta att jobba för att fler ska bli intresserade av fiber. Vi behöver fler ambassadörer, gärna inne i tätorten, som kan påverka och föra ut information om fibersatsningen. Anmäl ditt intresse till mig via byrhult@telia.com

Det är extra bra läge att ta tag i detta nu då C4 energi/fibernät har sänkt priset betydligt!!! Se priser från deras hemsida nedan.

Priser

Vi har dragit igång en stor satsning på fiber i vår kommun. Utbyggnaden kommer att ske områdesvis under flera år. Fastigheten betalar en engångsavgift för anslutningen. I priset ingår fiber in i fastigheten och kundutrustning på önskad plats. Vi gräver fram till tomtgränsen, inne på tomten gräver du själv eller anlitar en entreprenör genom oss.

För dig med fjärrvärmeanslutning, från 2006 och framåt, finns redan kanalisation på tomten, dvs. ingen grävning på tomten behövs.

Vi erbjuder avbetalning genom Svea Ekonomi.

Delbetala med Svea Ekonomi.pdf

Villaanslutning Standard

Anslutning 13 500 kr
med rotavdrag 12 780 kr
Färdig anslutning på tomten, grävning och håltagning
utan rotavdrag 16 900 kr
med rotavdrag 15 280kr

Det finns mer att läsa på C4 hemsidan:  http://www.c4energi.se/sv/fibernat/

Kolla gärna så att din intresseanmälan finns registrerad, om den inte finns med så prova att trixa till en ny anmälan (inte helt enkelt). Behöver du hjälp så kan du kontakta mig via byrhult@telia.com

 

Vad händer med fibernät i Linderöd???

Efter noggrant övervägande har styrelsen beslutat att anlita C4 i Kristianstad för fibernätsut-byggnaden i Linderöd. De tar över hela ansvaret för nätet. Tyvärr får alla skriva en ny intresseanmälan till C4 energi.

Länk till intresseanmälan

De fördelar vi ser är att:

 • Vi behöver ingen ekonomisk förening med allt vad det för med sig i administration och medlemsavgifter.
 • De har en bra teknisk lösning.
 • De har flera olika operatörer att välja bland vad gäller telefoni, internet och TV.
 • Det är enkelt att byta till en annan operatör om du inte är nöjd med den du har.
 • Kristianstad kommun har som målbild att alla i glesbygden ska ha en snabb och bra fungerande internetanslutning och bidrar därför ekonomiskt och kunskapsmässigt med en bra lösning.

MEN i dagsläget är det knappt hundra fastigheter som har skickat in en intresseanmälan för att ansluta sig till fibernätet. Om vi ska få fiber i Linderöd så krävs det att uppemot tvåhundrafemtio fastigheter tecknar en intresseanmälan.

För att nå detta mål måste vi ALLA hjälpas åt att få tag i de som ännu inte har nappat på fiber i Linderöd.  Kolla om dina kompisar och grannar har skickat in en intresseanmälan, om inte så tryck på! Vi behöver nå målet så snart som möjligt för att vara med när pengapotten för de närmaste årens fibernätsutbyggnad ska fördelas.

Fördelar med fiber:

 • Billigare än om du har fast telefoni, bredband och TV var för sig.
 • Mycket snabbare internet. Det går t.ex. snabbare att ladda hem de filmer som du vill se.
 • Möjliggör nya tjänster i framtiden, såsom trygghetslarm och andra samhällsnära tjänster.
 • Okänslig för vädrets makter som t.ex. åska.
 • En investering i värdet på din fastighet.
 • Infolänk: http://www.c4energi.se/sv/Produkter/Stadsnat/

… och så var det det där med priset;

Det som gäller idag är att det kostar cirka 15 000 kr plus moms. Exakt pris för din fastighet får du innan du tecknar beställningskontraktet. I de flesta fall kan man teckna ett fördelaktigt lån i sin bank.

Linderöd 2014-10-28

Styrelsen